מסע מחוף אל חוף:
בימים של טרום שביל ישראל, הטרק הישראלי הידוע ביותר היה מסע מחוף אל חוף. מחוף כזיב – ועד לכנרת. חלקו הראשון של המסע עבר בנחל כזיב, עד לפסגת המירון. שם ירד מערבה בנחל עמוד עד לכנרת. המטיילים בנחל, לא עברו באמת בכולו, היות ובחלקו, הוא שמורת טבע סגורה, המטיילים בנחל נאצלים לעשות עיקוף מסביב, ובכל זאת זהו אחד הטרקים היפים בישראל. לפני מספר שנים, יד בן צבי הוציאה ספר על המסלול הזה, מומלץ (את הספר "מסע מחוף אל חוף" - דוד תירוש).
יוצאים לדרך:
מבין שלל האפשרויות הקיימות לטייל בנחל כזיב נציע את זו היורדת מחניון הזיתים ועולה למצפה מונפורט.
נגיע לחניון הזיתים לאחר נסיעה בכביש 899 נחלוף על פני קיבוץ אילון ונתחיל לשים לב... בפניה הבאה ימינה נכנס בכביש אספלט לחניון גורן, נסע בו, עד שנגיע לחניון הזיתים.
כדי לחזק את יכולת התנועה של הילדים, נפנק אותם (ואת עצמנו בגלידה קרה, מהאוטו שמוכר שם. אפשרי גם בסיום).
המסלול מתחיל בירידה חדה על מצוק הנחל, מתפתל המסלול בין עצי אלון ואלות, פה ושם דוקרות את הרגליים קידות שעירות. מידי פעם יש להיאחז בענף זה או אחר, ולעתים בשורש אשר נחשף כשהקרקע מתחתיו נסחפה עם המים הזורמים.
קצת לפני הגעה לערוץ הנחל נפגוש בשלט המורה על הימצאות יחמורים בנחל, עליהם כתבנו לעיל.
בערוץ הנחל:
כשנגיע לערוץ הנחל נפגוש במי מעיין עין תמיר, לפנינו ברכה גדול ויפה, ניתן לשכשך בה. כאמור, הכניסה לנקבה אסורה. לאחר שכשוך במי הנחל נמשיך בדרכנו, נכנס לעובי הנחל, עצי דולב בצד אדר סורי, פטל וקנים ילוו אותנו בדרכנו.
מידי פעם נחצה את הנחל על גבי אבנים ועל גבי גזעים כרותים המונחים בנחל.
ואז נגיע לברכה השנייה, הלא היא ברכת הדולבים. הברכה הזו יותר גדול ויותר עמוקה, הנועזים אף קופצים לתוכה מהסלע (רק בזהירות בבקשה).
ברכה זו, היא האחרונה לשכשוך רציני, מכאן והלאה המים יגיעו לנו לקרסול או קצת יותר.
כמו שתראנו לעיל, מפעם לפעם נחצה גדה, על גבי אבנים ועל גבי גזעי עצים.
שימו לב, לאורך הדרך תפגשו שרידי תחנות קמח מימים עברו, דבר המעיד על תרבות אנושית אשר הייתה בנחל במשך השנים.
יוצאים מהנחל:
כאמור לטייל בנחל כזיב מספר אפשרויות, לכן גם היציאה תתאפשר ממספר מקומות. אנו נצמד לגדה הימנית (צפונית) של הנחל. לפנינו שתי עלויות: הסימון השחור, אשר זכה לכינוי: "שביל קידה" והמערבי יותר "מצפה מונפורט"
שביל קידה, יותר ארוך ויותר דורש מאמץ. שביל מצפה מונפורט, כאמור, קצת יותר מערבה מאתנו, אך נראה שהוא קצת יותר קל.
כשנעלה למעלה, נגיע למרפסת תצפית מסודרת, הצופה אל מצפה מונפורט הנמצא מול.
מצפה מונפורט, הוא שריד צלבני.
המוֹנפוֹר שמשמעו: הר-חזק; נהגה בשפתנו מונפורט בעקבות שמו הצרפתי; הערבים קראו לו: קַלעַת א-שָקיף, הוא מבצר צלבני מתקופת ממלכת ירושלים בארץ ישראל. המבצר בנוי על שלוחה צרה ותלולה בגדתו הדרומית של ערוץ נחל כזיב בגליל העליון.