top of page
back1.png
WhatsApp Image 2020-05-28 at 11.13.04.jpeg

הקיץ קורא לנו לטייל אחרת
טיולי אחר הצהרים ערב

הקיץ קורא לנו לטייל אחרת: בעבר, נהגו להמעיט לטייל בימי הקיץ. החום, הלחות, והשמש הקופחת הבריחו לבתים. עם הזמן השתנתה התפיסה, למדנו לנצל את מה שיש לקיץ להציע (למען האמת, לכל עונה, יש ייחוד משלה אם מבינים זאת, מגלים שניתן לגלות ארץ בכל עונה מעונות השנה). בטיולי יום ככל שחולפות השעות, כך חם יותר. בטיולי אחר הצהרים ערב, ככל שחולפות השעות, כך נעים יותר. בקיץ ניתן לקיים: טיולי ליל ירח, טיולי זריחה למשכימי קום, טיולי שקיעה,  טיולים עירוניים. לתפיסת טיולים זו,  שותפה גם רט"ג, אשר מאפשרת לטייל (בחלק מהגנים הלאומיים) עד השעה 22.00. בחלק מהגנים מתקיימות פעילויות ערב, טיולי עששיות, מיצגי אור וקול, תערוכות ייחודיות ועוד.   בטיולי הקיץ, ניתן לשלב קומזיץ, קפה פלמ"ח, סיפורים, אבטיח וערק. כאמור, הקיץ קורה לנו לטייל אחרת.

back1.png
שקמה2.jpg

עששיות בלילות שקמה

עששיות בלילות שקמה, הוא טיול ערב קסום, בלגונות הכחולות של נחל שקמה, באזור חולות זיקים. טיול לשעת שקיעה, או לשעת ערב, עם העששיות הדולקות. נוף דיונות חול זהובות, בוסתנים עזובים הנותנים פריים בעונתם, סבך עצי שיטה, שקמה, רימונים ותאנים. מים צלולים שזורמים בערוץ הנחל. לאחר הטיול, נתכנס מסביב למדורה, לקומזיץ סיפורים, קפה פלמ''ח ולגימת כוסית ערק, או תה עם בוטנים. נחל שקמה מתחיל את מהלכו במורדות הרי חברון, חולף על פני נופים מגוונים: גבעות הגיר של צפון מזרח הנגב, רכסי הכורכר בבתרונות רוחמה, חולף על פני דיונות החול באזור מישור החוף, ונשפך לים התיכון, סמוך לחוף זיקים. במספר מקומות לאורך הנחל, נובעים מעיינות המהווים מקור חיים לחי ולצומח. בימים עברו, ניצל האדם את המים הללו למחייתו, וישובים הוקמו לאורכו. מי השיטפונות בנחל, נשפכים לים התיכון, ובכך מתבזבזים. לכן במספר מקומות הנחל, נסכר ונוצרו בו מאגרי מים: בשומרת פורה, בבתרונות רחומה, וסמוך לק. זיקים, מאגר שקמה הגדול מבין הסכרים.

back1.png
WhatsApp Image 2020-08-27 at 13.49.54.jpeg

 אשקלילה טיולי לילה באשקלון  

אשקלון, היא אחת הערים המרתקות בארץ. ימיה העתיקים לוקחים אותנו לימים רחוקים מאוד, כפי שמעידים הממצאים הארכיאולוגים שנמצאו בה. שפע של אתרים, נופים, מורשת ותרבות. נטייל לעת שקיעת החמה. וכשתרד החמה, נשלב בסיור עששיות דולקות. נתחיל בשער הכנעני שהוא העתיק בעולם, משם נעלה לתצפית אל המרחב, נרד אל הבזיליקה הרומית, ונסיים בקומזיץ. לאחר הטיול, נתכנס מסביב למדורה לקומזיץ. נשב על גבי מחצלות, נשען על כריות. מגש אבטיח קר עם נענע יוגש למטיילים לצנן את הערב, ובהמשכו, פרות יבשים, קפה פלמ"ח, תה עם בטנים, ערק עם חמוצים וסיפורים אל תוך החשכה, משלל תרבויות העולם, מפי מספר סיפורים מקצועי. ניתן לשלב, סיור בשכונת אפרידר ולספר על יוזמת יהודי דרום אפריקה להקים שכונת גנים לתפארת בחולות הזהב של אשקלון. או סיור בטיילת אל המרינה. הסיורים באפרידר, ובמרינה יכולים לכלול שילוב של קולינריה מקומית.

back1.png
שקיעה בשדות.jpg

אחרי השקיעה בשדרות ובעוטף

טיול לנופי "דרום אדום", לא מהטילים שעפים, ואף לא מפריחת כלניות, אלא "דרום אדום", מצבעי השקיעה על הנגב המערבי. טיול לשעת שקיעה במרחבי העוטף, ובשדרות. תצפיות מרהיבות עין, כשחמה שוקעת במערב, והנוף נצבע בגווני האדום, ומתחלפים מרגע לרגע: ורוד, בורדו, ארגמן, אל תוך שקיעת החמה. אתרים בעוטף המספרים את סיפור הטבע המקומי, סיפור ההתיישבות, סיפורי האבות, ההתמודדות והחיים בכלל. אל שדרות נגיע לאחר שהחמה כבר שקעה, כך שנהנה מיופייה של העיר לאור אורות הניאון. שדרות, אחת משלוש ערי הנגב הצפוני, זכתה לכבוד המפוקפק, להיות הראשונה לספוג את הטילים. אנשי שדרות, פיתחו חוסן ודרכי התמודדות מרשימים ביותר. כיום שדרות, היא פנינה אורבנית מעניינת ויפה, המכילה מגוון רחב של קבוצות אוכלוסייה. קולינריה מקומית: לשדרות קולינריה מקומית מעניינת ביותר. שילוב קולינריה בטיול הלילי יעצים את חוויית המטיילים – מומלץ ביותר. הערה: ניתן לשלב בסיור "אחרי השקיעה בשדרות ובעוטף" – טיול שקיעה בלגונות הכחולות של נחל שקמה.

back1.png
ציור של יוסי בנאי על דלת.jpg

"מכתבים ברוח"

בעקבות דמותו וסיפוריו של יוסי בנאי בירושלים

מכתבים ברוח, הוא סיור בעקבות דמותו וחייו של יוסי בנאי בירושלים. אם אחפש הגדרה להגדיר את אופיו של יוסי בנאי, אוכל לומר כי יוסי בנאי הוא איש משפחה ואיש געגועים. למעשה מגיל 18 יוסי לא חי בירושלים, אך כל כתיבתו היא סביב ירושלים, וסביב הגעגועים אליה ואל מה שהיה בה. מצויידים בכתביו, בשיריו ובאמרותיו נשוטט בשכונות העיר השונות בהם חי ופעל. ניתן לשלב ביקור בבית הכנסת: "אוהבי ציון" המכונה גם בית הכנסת הבנאים. הסיור יעבור בשוק ובסמטאותיו עליהם מספר יוסי בנאי ועליהם הוא שר.

back1.png
eb663e84-ba69-4a75-a208-57fe545a07c6.jpeg

אדם וכלב מבקשים תשובה בירושלים

בעקבות תמול שלשום של עגנון

מעל 800 פעמים מופיעה העיר ירושלים ביצירותיו של עגנון. העיר אשר אהב אותה מכל. אחד הרומנים החשובים ביותר של עגנון, הוא הספר: "תמול שלשום". תמול שלשום מתרחש בשתי ערים יפו וירושלים. יפו מהווה את חיי החולין, ירושלים את חיי הקודש. דמותו של גיבור הסיפור: "יצחק קומר" נעה בין שתי העולמות הללו, כשהוא מבקש לעצמו ולנשמתו מנוחה ומרגוע. בין לבין, הוא פוגש ב"בכלב בלק", מבין חוקריו של עגנון יש המזהים את דמותו של הכלב בלק כאלתר אגו של עגנון (מעניין כשלעצמו). נסייר ברחובות ירושלים, כשבידנו הספר: "תמול שלשום" – ואנו קוראים ממנו קטעים הממחישים את חיי האדם בירושלים דרך עיניו של יצחק קומר – או דרך עיניו של הכלב בלק. אדם וכלב מבקשים תשובה, הוא סיור מיוחד ומרתק.

back1.png
פסל של אריק איינשטיין.jpg

"האריק והאיינשטיינים"

בעקבות של אריק איינשטיין ואנשי תרבות נוספים בתל אביב

אחד הזמרים שהכי מזוהים עם העיר תל אביב הוא אריק איינשטיין. אריה לייב איינשטיין, נולד בתל אביב (שאז נקראה, תל אביב הקטנה), ומעולם לא עזב אותה. דומתו המיוחדת של אריק, היא שדרשה התייחסות וסיור בעקבות סיפורי חייו, שיריו וחבריו. הסיור עובר ברחובות תל אביב הקטנה, ברדיוס של ק"מ רבוע – שזה פחות או יותר מרכז חייו של האיש עליו נספר, ואת שיריו נשיר במהלך הסיור.

back1.png
דוד זהבי.jpg

"מנגינת החליל" 

בעקבות יצירתו של דוד זהבי בקיבוץ נען

דוד גלדיס, הלא הוא דוד זהבי, היה ממייסדי קיבוץ נען. קיבוץ נען, הוא הקיבוץ הראשון אשר הוקם על ידי חניכי תנועת הנוער העובד והלומד. דוד זהבי, היה למעשה רצף, ואיש של עבודת ידיים. עניין כתיבת השירים קרה באופן מקרי. כך, למשל מצא את המילים: "ימין ושמאל רק חול וחול". וכך הולחן החליל של לאה גולדברג ועוד שירים ייחודיים של דוד זהבי. סיור מיוחד, בתוך תוכי קיבוץ נען, בין הבתים, החצרות והסמטאות. בין לבין, נערוך סיור מיוחד בבית הקברות של נען, שם קבור דוד זהבי, ועוד דמויות מרתקות. הערה: ניתן לבקר בבית ניגונים – ולהיפגש עם דפנה זהבי כלתו של דוד זהבי, וביחד לשיר משירי דוד זהבי.

back1.png
מנור.jpg

"יליד הארץ"

בעקבות אהוד מנור בבנימינה

אהוד מנור, הוא צבר, יליד הארץ, המבטא את חיינו בארץ הזו במילים מיוחדות שרק הוא ידע לכתוב. אהוד מלווה את תולדותיה של מדינת ישראל משנות השישים והלאה. כשאהוד החל לכתוב, כתבו כאן בעיקר שירים על הכלל, והוא ביקש לכתוב על הפרט – על האדם, על אהבה... אהוד, איבד את אחיו יהודה במערכות ישראל, חוויה אשר תלווה את חייו ותופיע בשיריו לאורך הדרך. בסיור מיוחד ברחובות בנימינה נספר עליו ועל דמותו, תוך כדי קריאה ושירה משיריו.

back1.png
5f23266b-92aa-4c89-8ef0-983196195d90.jpeg

"קפיצת הדרך - אל משואות לכיש" בעקבות לובה אליאב ורבקה גובר במעשה ההתיישבות החלוצי בלכיש

בשנות החמישים, נקרא לובה אליאב, אל בן גוריון, כאשר האחרון מטיל עליו את המשימה לבנות גוש ישובים במרכז הארץ – בחבל ארץ הנמצא בין הנגב לבין מישור החוף לבין שדרת ההר. השם לכיש יינתן לאזור הזה, מאוחר יותר, בעקבות מעשה ההתיישבות. כך, החל להירקם ולהיבנות אחד ממרחבי ההתיישבות החשובים בארץ, חבל לכיש. תוך כדי, עשייה ובנייה הגיעו אל לובה בני הזוג: מרדכי ורבקה גובר, וביקשו להצטרף למעשה החלוצי. מרדכי ורבקה אבדו שני בנים במלחמות העצמאות, אחד מהם נפל ממש כאן. זהו סיור של מעשה חלוצי ציוני מיוחד במינו.

back1.png
IMG_20170904_175707.jpg

"בני ברק  - עיר  ללא הפסקה" בניחוח מזרח אירופי

בני ברק עיר ללא הפסקה בטעם מזרח אירופאי: כשמטיילים בבני ברק, לעתים נדמה שאנו במקום אחר, ובזמן אחר. לעתים, נדמה לנו שאנו מטיילים בעיירה מזרח אירופאית היוצאת מתוך ספריהם של שלום עליכם, עגנון ושאר סופרים יהודים שכתבו על חיי היהודים במזרח אירופה. סיור מסקרן, על אחינו הסמוכים לנו כל כך, אך אורחות חייהם לא מוכרות לנו. במהלך הסיור, נענה על שאלות כמו: הבדלים בין חסידים לליטאים וההבדל בינם לבין חרדים ספרדיים, מנהגי חצרות ואדמו"רים, עולם הישיבות שלאחר השואה. נכיר דמויות משמעותיות בעולם החרדי. נברר איך צמח העולם החרדי במזרח אירופה, ומדוע לא התחולל תהליך דומה בקהילות יהודיות בארצות האסלאם. בני ברק, היא ללא ספק עיר ללא הפסקה. אם נגיע לבני ברק בשעות הלילה (בעיקר בחמישי), נחזה באחת המחזות המרתקים, בהם נתקלנו, העיר כמו מתעוררת לחיים. בחורי הישיבה אשר סיימו את סדר הערב משוחררים מעמל לימודיהם ויוצאים "לנשום אוויר". אימהות לאחר הרדמת הילדים פנויות לשיחת חברות, החנויות פתוחות והעיר כמו מתעוררת לחיים. כשמגיעים לבני ברק, אי אפשר לוותר על טעימה מהמטבח המזרח אירופאי. בתי אוכל שונים, הפזורים בעיר יציעו לנו ממגוון המאכלים היהודיים המזרח אירופאים.

back1.png
WhatsApp Image 2023-07-03 at 22.42.15 (2).jpeg

לילות חאוורים טיול לילה לאור ירח מדברי

לילות חאוורים כשהירח עולה מעל נחל חאוורים, קולנו נדם, יופי וחמדה שלא הייתה כמוה. קירות החאוור, בעלי הגוון הבהיר מחזירים את אור הירח ויוצרים תחושה של מקום אחר, וזמן אחר. טיול ליל ירח בנחל חאוורים, הוא אחד מטיולי הלילה הקלאסיים ביותר. ובעצם כשאמרתם טיול לאור ירח אמרתם נחל חאוורים. נתחיל את הטיול בירידה לבור מים מהתקופה הנבטית. בור זה ודומיו, נחצבו ע"י נוודי המדבר בימים עברו, עת חצו שיירות נושאות בשמים את המדבר עם גמליהם. בשביל היורד לערוץ הנחל, נפגוש "בשער הצור". אם נזרוק (בזהירות מרבית), אבן צור על השער, נראה ניצוצות של אש.

back1.png
הליוויתן.jpg

כשקזבלן פגש את השוטר אזולאי  טיולי יפואי 

כשקזבלן פוגש את השוטר אזולאי – יפו של הסרטים, השירים והסיפורים: "אין כמו יפו", נאמר וייאמר. כל כך הרבה נכתב עליה, כל כך הרבה הוסרט בה, מה יש בה ביפו שמושכת אותנו אליה בחבלי קסם. מי ייסד את העיר, ומתי? סיור לשעת ערבית בקסמה של יפו, עת החמה נושקת למי הים, נשוטט בין הרחובות והסמטאות, נספר על יצירות קולנועיות – מוזיקליות וספרותיות אשר נכתבו עליה ובהשראתה. ממועדוני הלילה – אל רחבת הריקודים, היוונית, התורכית, הערבית ועוד. נספר על קזבלן, על השוטר אזולאי, על תמונות יפאיות של מנחם תלמי, שירי הרחוב והלילה שנכתבו בה. בין לבין, נלגום לגימה איכותית. נתחיל בכיכר השעון, אל מול מלון סטאי, נספר כיצד הפך בית המעצר התורכי לבית מלון בוטיקי. נמשיך לנמל יפו, המהווה את השער לישראל, והיה משמעותי ביותר בימי עלייה שנייה. סיפורים רבים סופרו על תלאות היורדים מן הסירות. סמטאות המזלות ביפו, כיכר קדומים, בתי הכנסת וחנויות העתיקות, כל אחד מהם מספר עוד פיסת סיפור על יפו ועל אנשיה.

back1.png
IMG_20230428_110124.jpg

אשדוד עיר של ים ונחל

אשדוד עיר של ים אשדוד היא אחת הערים המרתקות והמעניינות בארץ. הכל התחיל, כשבן גוריון שלח את אשכול לנתניה לעובד בן עמי, וביקש ממנו שיעשה למען הדרום, כפי שעשה בצפון (בהקימו את נתניה). עובד, נסע עם הג'יפ שלו מנתניה עד לשפך נחל לכיש לים, מתחת לגבעת יונה. הוא טיפס על הגבעה ראה את נחל לכיש, את הדיונות, את המרחבים הפתוחים התאהב במקום והחליט כאן תוקם עיר. את הסיור באשדוד, נתחיל מאותה גבעה עליה טיפס עובד בן עמי, גבעת יונה. ממנה נרד למסלול קליל ונעים בפארק נחל לכיש, כשמי הנחל זורמים לצדנו. את המסלול נסיים בשפך הנחל לים התיכון. נמשיך לאור עששיות, בפארק האקולוגי של אשדוד, נתחקה מעט אחר פעילות בעלי החיים הליליים החיים בסתר החולות. שביל האור של אשדוד, מתעורר בשעות הערב, ומכין לנו שלושה מציגי אור וקול, בשלושה מקומות שונים, פתוחים לקהל. נעבור ביניהם ונתרשם מסיפורה של העיר המוצג על גבי הקירות.

back1.png
IMG_20220607_140925.jpg

"השמעת איך בנגב"

הנגב בזמר העברי

תהליך ההתיישבות בנגב לווה בחלומם של אנשים. חלקם ביטאו את החלום בכתיבה, בשיר או בסיפור. הנגב היווה כר נרחב ליצירה מתוך תחושת געגוע למרחבים, לימי התנ"ך ולימי המסעות. לא מעט משירי הנגב מתארים את ימי הקרבות, ואת הכמיהה לשלום. שירים המבטאים את הכמיהה למים, לגשם ולפריחה. נצא, לסיור בעקבות שירי הנגב בזמר העברי.

back1.png
IMG_20200830_200053.jpg

מיסטיקה בניחוח ערק

טיולי לילי בנתיבות

מיסטיקה בניחוח ערק – סיור ערב בנתיבות: סיור ייחודי, לעיר הקודש נתיבות. סיור בו נעקוב אחר התפתחותה של העיר המיוחדת הזו. כיצד מעיירת עולים, הפכה נתיבות למעין צפת של הדרום. במהלך הסיור, נכנס לחצרות, ולסמטאות. נעמוד על ייחודם של מנהגי יהדות המזרח, המיסטיקה, הקבלה, הקמיעות, הלחשים, הוצאת השדים ועוד. חלק חשוב בסיור, הוא המפגש בבית העלמין הייחודי של נתיבות, שאין מקום חי ממנו ביקום. רבנים ואנשי סוד, מוכרים ושאינם מוכרים. שוכני עפר, שבתי הקבורה שלהם גדול מבית החיים שלהם. אחוזות קבר גדולות ומפוארות. צמיחתה של העיר נתיבות הגדלה, והמתפתחת, השכונות החדשות, והמרכזים המסחריים מעניינים לא פחות מהעיר הוותיקה לצפות בבתי מידות של תושבי נתיבות ותיקים, כמו גם חדשים שזה מקרוב באו. במרכז המסחרי "פריז", נאפשר זמן חופשי סמוך לדגם מגדל אייפל פרי יצירה של קבלן מקומי. הטעמים של נתיבות: הסיור בנתיבות, מלווה בטעימות ייחודיות המתקיימות תוך כדי הסיור ולא במקום אחד. כבר בפתיחת הסיור מתכבדים בכוסית ערק, בבריקה עם ביצה ותפוח אדמה, בקציצה תוניסאית ועוד. בהמשך, מתכבדים, בקוסקוס עם מרק, ומגוון סלטים; לקראת סוף הטיול ממתיקים בעוגת סולת או בספניג'.

bottom of page